top of page
Psychology Session

Anksioznost oz. tesnoba

Anksioznost ali tesnoba je stanje večje vznemirjenosti oz. živčne napetosti. Trema, napetost, živčnost, strah, zaskrbljenost in panika so le nekateri znani izrazi, ki opisujejo različne stopnje anksioznosti. Gre za naš psihofizični odziv, ki je popolnoma normalna reakcija na zaznano nevarnost. Pomaga nam, da ubežimo nevarnosti ali se spoprimemo z njo, tako da pripravi naše telo na boj ali beg. Gre za zdrav in prirojen odziv, ki nam je kot vrsti omogočil preživetje in ga potrebujemo, da se lahko kar najbolje prilagodimo ter rešimo nastali problem oz. odstranimo oviro.

Običajno bi naj bile epizode vznemirjenja kratke, obvladljive ter uravnovešene z obdobji sprostitve in regeneracije. Kadar je anksioznost prisotna dalj časa, je ne zmoremo obvladovati oz. nas moti v vsakodnevnem funkcioniranju, pa govorimo o anksioznih motnjah. Takrat je smiselno poiskati dodatno pomoč in si zagotoviti potrebno podporo za soočanje z življenjsko situacijo.

Anksioznost namreč pogosto vpliva na motnje spanja (nespečnost, nočne more ali dihalna apneja) in kvaliteto bivanja. Pogosto se osebe zaradi anksioznosti začnejo izogibati situacijam, ki jih vznemirjajo, tudi če gre za t.i. pozitivno vznemirjenje. S tem se izgublja kvaliteta življenja in narašča tveganje za razvoj depresije, ki pa je velikokrat pridružena anksioznosti. Neredko se razvijejo tudi telesni simptomi (potenje, tresenje, povišan pulz, glavoboli, slabost, oteženo dihanje, napetosti in bolečine v mišicah, vrtoglavica,...), vse to pa zaskrbljenost in anksioznost še poglablja ter povečuje možnosti za pridružena obolenja. 

Psihoterapija je učinkovita in priporočljiva pomoč pri soočanju z anksioznostjo. Za samopomoč pa so primerne sprostitvene tehnike, čuječnost, kontrola misli ter aktivnosti, ki jih doživljamo kot sproščujoče (hobiji, glasba, druženje, ples, rekreacija …).

Delo z anksioznostjo oz. tesnobo v geštalt terapiji

V geštalt terapiji na anksioznost gledamo kot na simptom pomanjkanja podpore. Vznemirjenje je namreč gonilna sila pri zadovoljevanju naših potreb in če ga težko zdržimo, ga doživljamo kot ne-varno ali se mu celo izogibamo, to pomeni, da iz nekih razlogov nimamo dovolj podpore ter prekinjamo zadovoljitev lastnih potreb.

 

Ena od osnovnih podpor je naše dihanje, zato pri soočanju z anksioznostjo posebej spodbujam zavedanje dihanja in drže. Naše omejevanje dihanja in drugi načini, kako se v tesnobi zakrčimo, se nam ne kar dogajajo, temveč jih sami na nek način aktivno prispevamo. Del terapevtskega dela je torej širjenje zavedanja, kako to počnemo in kako je to za nas pomembno.

 

Tesnoba oz. anksioznost je simptom naše prilagoditve na neko situacijo in ta prilagoditev obstaja z razlogom. Zato se je v geštalt terapiji ne trudimo kar tako opustiti, temveč jo raziščemo in si ogledamo, kako deluje in kako ne deluje. Ob tem, ko smo pozorni na proces (kaj in kako počnemo), pa dobimo tudi nove občutke in ideje o tem, kako bi lahko poskusili še kako drugače. Del terapije je tudi to, da pogledamo v okolje ter okrepimo sposobnost prepoznavanja in izbiranja možnosti, ki jih okolje ponuja, da nam je lahko v podporo.

Geštalt terapija je ustvarjalna, močna smer psihoterapije in če vas zanima tovrstno delo z akutno ali kronično tesnobo / anksioznostjo, vabljeni, da me kontaktirate.

bottom of page