top of page

Depresija

Depresija je pogosta duševna motnja, ki prizadene več kot 264 milijonov ljudi po vsem svetu. Prepoznamo jo po vztrajnem pomanjkanju zanimanja ali užitka za dejavnosti, ki so nas včasih veselile in izpolnjevale, po občutkih dolgotrajne otopelosti, žalosti, napetosti, nemoči ali razdražljivosti. Pogosto moti spanje in apetit, značilni so tudi utrujenostslaba koncentracija in spomin, pojavljajo se lahko bolečine. Značilne so misli o lastni nevrednosti, o tem, da "nima smisla", "ni prihodnosti", "mi ni pomoči" ali misli na smrt. 

 

Simptomi depresije se po navadi pojavljajo počasi, posameznik na začetku težko opazi, da se je v njegovem življenju spremenilo nekaj ključnega. Kasneje, ko se simptomi poglobijo in se z njimi povezane težave povečajo, se zave, da je nekaj narobe. Kljub temu še upa, da se bo stanje popravilo samo od sebe. Pri blagih depresijah je izboljšanje res mogoče, težave lahko po nekaj mesecih izginejo. Pri težjih oblikah pa se stanje še poglobi, simptomi depresije začnejo drug drugega podpirati in se večati, posameznik pa dobi občutek, da simptomov ne obvladuje več. Depresija lahko postane zastrašujoče in izčrpavajoče stanje. Vendar je depresijo v veliki meri mogoče preprečiti in ozdraviti. Prepoznavanje depresije in iskanje pomoči je prvo in najbolj ključno za okrevanje.

Pri depresiji je psihoterapija dolgoročno najbolj učinkovita pomoč, ki pa se lahko kombinira z medikamentnim zdravljenjem (zdravili). 

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je pripravila serijo kratkih video objav, v katerih depresijo predstavlja z analogijo življenja z velikim črnim psom. Tako kot pravega psa je tudi depresijo potrebno sprejeti, jo razumeti in se ji prilagoditi.

 

(Pri ogledu posnetkov lahko vklopite slovenske podnapise.)

Image by Joshua Earle
bottom of page