top of page

Močan občutek namena v življenju varuje pred osamljenostjo

Nedavna raziskava, v kateri je sodelovalo več kot 135.000 udeležencev, ugotavlja, da občutek namena v življenju ščiti pred osamljenostjo. Če želite zmanjšati osamljenost ali se obvarovati pred njo, poiščite namen svojega življenja – tisto, kar vam v življenju daje energijo, ga dela vrednega in ga usmerja.

 

Osamljenost je neprijetna in povezana s prenekaterimi negativnimi posledicami oz. težavami v fizičnem in duševnem zdravju, kot so nizka samopodoba, strah pred zamujanjem česa pomembnega ("fear of missing out"), težave z uravnavanjem čustev, občutljivost na bolečino in razne zasvojenosti. Nedavna študija Sutina in drugih – objavljena julija 2022 v Journal of Affective Disorders – pa nakazuje, da so ljudje z občutkom namena v življenju manj osamljeni in da občutek namena v življenju ščiti pred razvojem osamljenosti skozi daljši čas. Rezultati so tudi pokazali, da smo z občutkom namena v življenju bolj odporni na trenutne stiske v življenju. Kaj je torej namen v življenju in kako ga ustvariti?

 

Občutek namena v življenju se nanaša na občutek, da nam je življenje dragoceno, da imamo smer ali cilj v svojem življenju. Nekdo vidi namen v ustvarjalnem prizadevanju in izražanju sebe, drugi prepoznava namen svojega življenja v socialnih izkušnjah kot so prijateljstvo in ljubezen. Pri odkrivanju smeri ali namena v življenju lahko pomagajo meditacija čuječnosti, sprejemanje in vključevanje svojih značajskih posebnosti, preizkušanje novih dejavnosti, spoznavanje novih ljudi in psihoterapija.

 

Pomembno pri soočanju s pomanjkanjem usmeritve v življenju je, da ne obupamo ali bežimo iz občutkov nesmiselnosti v npr. igranje računalniških iger ali brskanje po družabnih omrežjih in spletu. Takšne in podobne strategije bega namreč delujejo le začasno in navidezno ter imajo pogosto še dodatne negativne posledice za odnose in zdravje. Glede na omenjeno študijo lahko samorefleksija – poglobljeno preučevanje lastnih občutkov, misli in vedenja, ki izhaja iz pristne radovednosti – prepreči izgubo smisla in namena v življenju.

 

Postavljanje ustreznih vprašanj vam lahko pomaga odkriti svoj življenjski namen - nekaj primerov:

  • Kako ste v preteklosti doživljali svoje življenje in njegov namen?

  • Kaj vam največ pomeni? Kaj pri tem vam je pomembno?

  • Kdo je imel na vas največji vpliv?

  • Kateri so glavni izzivi, s katerimi ste se srečali v življenju?

  • Kako ste se doslej uspešno spopadali s temi izzivi?

  • Katera je (bila) vaša najpomembnejša vloga v življenju?

  • Na kaj ste najbolj ponosni?

  • Česa se veselite ali kaj ste radi počeli in ob tem kdaj pozabili na čas?

  • Če si predstavljate, da imate ves denar, ki ga potrebujete, kaj bi počeli, kako bi živeli svoje življenje?

  • Kako želite, da se vas spominjajo?

 

 

Vir: https://www.psychologytoday.com/

Image by Kyle Broad
bottom of page