top of page
gestalt image 2.jpg

Preden rečete »ja« čemurkoli, se prepričajte, da s tem ne rečete »ne« sebi.

Postavljanje mej, da znamo reči »ne« brez občutka krivde, je izjemnega pomena za naše zdravje. Tako kot je naša telesna odpornost odvisna od tega, koliko se je organizem sposoben ubraniti škodljivih tujkov v našem telesu, rabimo tudi v življenju znati reči »ne«, postaviti mejo in se zavzeti za svojo dobrobit.

 

Kot ugotavljajo različni raziskovalci in v svoji knjigi Ko telo reče ne povzema dr. Gabor Mate, je potlačitev čustev in pasivni, stoični slog odzivanja povezan s povečanim tveganjem za bolezni. Čeprav gre za kreativno prilagoditev, običajno našo prilagoditev na situacijo v otroštvu, postane ta preživetvena strategija kasneje v življenju vir našega neravnovesja, slabega počutja in bolezni. 

Nezmožnost reči »ne« je v raziskavah prepoznana kot ena od skupnih značilnosti bolnikov s težkimi kroničnimi boleznimi. Za naše zdravje je torej zelo pomembno, da se čutimo, cenimo in upoštevamo, izražamo svoje občutke, čustva ter ne zanemarjamo svojih potreb in mej. Včasih je to težje narediti kot reči in kadar gre za trdovraten, ustaljen vzorec v življenju, je smiselno poiskati strokovno pomoč. 

 

Če težko rečete "ne", vas pestijo občutki krivde, kadar skrbite zase, ste v odnosih napeti, nesproščeni ali opažate, da se preveč prilagajate, vabljeni, da me kontaktirate.

V psihoterapiji odpiram prostor raziskovanja in povezovanja, v katerem okrepite svoj stik s sabo ter okolico. Z osredotočanjem na doživljanje, poglabljanjem zavedanja ter pridobivanjem novih izkušenj, razvijamo nove kreativne strategije, s katerimi greste nato osvobojeni in opolnomočeni naprej v vsakdanje življenje.

bottom of page